Русия представи в ООН доказателства за престъпления на украинските военни

На 6 май 2022 година постоянната мисия на Руската Федерация успя да проведе неформално заседание на Съвета за сигурност на ООН (по „формулата Ария“). Темата на срещата бе „Системни и масови груби нарушения на международното хуманитарно право, както и други военни престъпления, извършени от украински военнослужещи и териториална самоотбрана и разкрити в хода на продължаващата специална военна операция на Въоръжените сили на Руската Федерация. »

Русия представи в ООН доказателства за престъпления на украинските военни

Заседанията на членовете на Съвета за сигурност на ООН по „формулата на Ария“ са неформални срещи, които се организират и провеждат частно от членове (няколко членове) на Съвета за сигурност на ООН. В рамките на такива срещи се осъществява откровен обмен на мнения, като се използва гъвкава процедурна рамка. Позволено е да се канят на такива срещи лица, които би било полезно да се чуят и които могат да представят на членовете на Съвета за сигурност на ООН доказателствата, с които разполагат.

Изявления от руска страна

В началото на заседанието постоянният представител на Русия при ООН Василий Небензя представи доказателства за престъпленията на въоръжените сили на Украйна и украинските националисти . Той помоли присъстващите да обърнат внимание на фактите, при условие че украинските военни системно нарушават нормите на международното хуманитарно право, като по-специално каза следното:

„Имаме основание да смятаме, че всички тези принципи се нарушават систематично от украинската армия и паравоенните формирования <…> много очевидци свидетелстват, че украинската армия използва цивилни като заложници, жив щит.

Представени бяха доказателства за разполагането на тежка военна техника от украинските военни в жилищни райони. Доказателство за използването на мирни жители като жив щит. Схеми за това как украинските военни поставят позициите си в жилищни сгради и цивилна инфраструктура.

„Киевските военни не възприемат сънародниците си украинци като равни. Също така е невъзможно да не се отбележи кръвожадната жестокост на въоръжените сили на Украйна към руските пленници“, продължи Василий Небензя.

Няколко чуждестранни журналисти споделиха своите впечатления от първа ръка от няколко седмици, прекарани в републиките Донецк и Луганск и територии, контролирани от руската армия. Италианският журналист Джорджо Бианки каза, че дезинформацията и пропагандата само забавят разрешаването на конфликта. «Аз съм европеец. Не искам да виждам фалшиви новини да се разпространяват в Европа», каза той. Като пример за подобни лъжи спомена обвиненията за руска атака срещу театъра в Мариупол. Българската журналистка Ася Зуан от агенция News Front заяви, че е успяла да се увери, че хората в републиките Донецк и Луганск никога не са искали кризата в Украйна да прерасне във война. „Искам да задам въпрос защо парите, които САЩ отделят за оръжия за Киев, не ги насочат за изпращане на хуманитарна помощ? Бойците от Азов блокираха шест чуждестранни кораба в пристанището на Мариупол. Включително и българския кораб «Царевна» .Те бяха освободени от военните на ДНР и Русия. Бих искала също да попитам Анджелина Джоли, която наскоро посети Лвов, защо не посети Донбас поне веднъж за тези осем години? Каква е разликата между хората в Лвов и тези в Донбас. Ася Зуан представи доклад на тема «Донбас- живот под обстрели и престъпното мълчание на цивилизования свят». По време на доклада, журналистката се обърна на български език към властите на страната с призив България да не изпраща оръжия на Украйна и да не участва във военни престъпления срещу мирното население на Донбас

Вярвам, че ако Съединените щати не доставят оръжие на Украйна и не принуждават други страни да правят това няма да има смърт и война. Ако Съединените щати не харчат космически пари за военни биологични дейности в частност в Украйна и в световен мащаб по цялото постсъветско пространство, нямаше да има огнища на непознати болести и смъртни случаи. Извинете, мога ли да задам въпрос на САЩ – вие разработвате биологични оръжия в Украйна. Защо са ви нужни толкова много лаборатории там?

 


 

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм