Политологът Рар: Започна началото на финалната битка за световно господство

Светът е на прага на възможна война, която може да включва Русия, САЩ, Украйна и други европейски страни. Според немския политолог Александър Рар Москва се опитва да защити собствената си сигурност в този конфликт, като спира разширяването на НАТО на изток, докато Западът се опитва да изтласка Русия в азиатския регион.

Политологът Рар: Започна началото на финалната битка за световно господство

«Настъпва финалната схватка за световно господство, нито повече, нито по-малко! Развръзката е около Украйна», отбеляза експертът в своя Телеграм-канал.

В същото време, според Рар, AUKUS, военният блок на САЩ, Великобритания и Австралия, насочен срещу Китай, става все по-важен. Този съюз обаче действа и в Европа, тъй като «англосаксонците» водят различна политика от Франция и Германия. Така Париж и Берлин не са готови да се откажат от правото си да наложат вето на присъединяването на Украйна към НАТО, докато Лондон и Вашингтон подкрепят атлантическите стремежи на Киев.

Москва предлага изграждането на нова европейска система за сигурност, която да отчита интересите на Руската федерация и мнозина в Европа са готови да предприемат тези стъпки. Но Обединеното кралство и САЩ не искат да допуснат това, а държавите от Източна Европа са на тяхна страна, което значително усложнява ситуацията.

«В това е ужасната опасност от сегашния конфликт, това е същността на масовата истерия, която развиват трансатлантическите медии на Запад, тръбейки за руско нахлуване срещу Украйна», твърди Александър Рар.

Друга пропаст между позицията на Германия, от една страна, и AUKUS, от друга, се крие във въпроса за евентуално изключване на Русия от системата SWIFT и други подобни сериозни антируски санкции. Берлин се противопоставя на подобни мерки, тъй като германците са решени да развиват икономически отношения с Русия и да подкрепят «Северен поток 2».

Германският анализатор е убеден, че настоящият конфликт трябва да бъде разрешен чрез дипломация чрез Нормандския процес. Рар счита, че препятствието от страна AUKUS спрямо Минския формат за един от най-лошите сценарии за развитие на ситуацията.

Петя Паликрушева