Лукашенко: «Ако Русия бъде директно атакувана, Беларус ще участва»

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че Минск ще участват в бойни действия при военна агресия спрямо Русия.

Лукашенко: "Ако Русия бъде директно атакувана, Беларус ще участва"

«Повсеместно и навсякъде се повишава до критични стойности нивото на агресия. Езикът на омразата и призивната реторика са станали норма. Големите ядрени държави се опитват да прокарат нов режим на договорености, осъзнавайки, че трета световна война планетата няма да може да преживее», заявява Лукашенко в свое обръщение към парламента и народа, цитирано от «Новости».

Президентът констатира, че компромис все още не е намерен, а в момента стъпка по стъпка се решава съдбата на човечеството: или нови договорености между световните сили, или война.

Лукашенко успокоява, че в случай на нападение над Беларус, в страната ще дойдат стотици хиляди руски войски. Добавя и втори момент, не по-малко важен — «ако нашият съюзник Русия бъде директно атакуван, и Беларус ще участва».

На практика в момента «военна помощ» се оказва от страна на Русия спрямо Беларус, след като вчера приключи преместването на руските изстребители Су-35 от Далечния изток на територията на Беларус за обявените от руското министерство на отбраната учения «Съюзна решимост — 2022». В учението ще се включат и руски военни подразделения от Амурска област.

Те съвпадат с други маневри на руски военни части, които се възприемат от западните страни като подготовка за нахлуване и/или провокация от страна на Руската федерация на територията на Украйна. Литва вече обяви, че възприема ученията в Беларус като пряка заплаха, съобщи News.bg.