CNBC: Германия предложи 5 000 каски на Украйна срещу Русия

Германия предизвика възмущение в някои среди, след като предложи да достави 5000 военни каски на Украйна, за да ѝ помогне да се защити от евентуално руско нахлуване. Това предаде CNBC.

CNBC: Германия предложи 5 000 каски на Украйна срещу Русия

Смята се, че около 100 000 руски войници се намират на границата с Украйна. Докато страни като САЩ и Великобритания изпратиха военна техника на Украйна, Германия видимо не желае да изпрати оборудване.

Предложението за каски, направено в сряда, беше осмяно от някои украински фигури. Кметът на Киев Виталий Кличко например го нарече «шега» и заяви, че то го е оставило «без думи».

«Поведението на германското правителство ме оставя без думи. Министерството на отбраната очевидно не е осъзнало, че сме изправени пред перфектно оборудвани руски сили, които могат да започнат нова инвазия в Украйна по всяко време», каза той пред вестник Bild в сряда.

«Каква подкрепа ще изпрати Германия следващия път?», попита той.

«Възглавници?»

Министърът на отбраната на Германия Кристина Ламбрехт коментира, че Берлин отговаря на молба за военно оборудване, по-специално за каски. Вестник Bild също съобщи, че германското правителство е получило молба за помощ от Украйна, в която се посочва нуждата от 100 000 бойни каски и жилетки.

По-рано Германия заяви, че ще достави на Украйна напълно оборудвана полева болница, но германските официални лица не изглеждат склонни да изпратят повече отбранителни оръжия, посочва CNBC, съобщи News.bg.