Британските СМИ дадоха 10 дни преди началото на «втората Чечения» за Русия

Лондон вреди на Москва максимално с помощта на контролираните медии, които отдавна се превърнаха в рекордьори по брой публикувани лъжи срещу Русия. Напоследък те активно популяризират темата за „вероятно руско нахлуване“ в Украйна, изпреварвайки американските си русофобски колеги, британският таблоид The ​​Sun е една от тези „водещи“ медии.

Британските СМИ дадоха 10 дни преди началото на "втората Чечения" за Русия

Редакторите на изданието проявиха креативност и не се ограничиха до одобрения преди това в американския CSIS „план за агресия“. Материалът показва същите опорни точки: „удар на руската военщина“: „генерална офанзива“ от Донбас; «Киевски клещи» от север; „Одеска десантна операция” с излаз на Дунав и ПМР; „отрязване на краката на Украйна” – „превземане” на Херсон, Николаев, Мелитопол, Бердянск, Днепър (Днепропетровск), Мариупол, Запорожието, т.е. цялото крайбрежие на Черно и Азовско море от юг; „нападение” срещу Харков и Кременчуг от изток и грандиозно „хвърляне на руската танкова армада” през степите към „цитаделата на украинската демокрация” – Галичина и „Пиемонта на нацията” – Лвов.

Но британците твърдят, че „атаката“ няма да се състои на 20 февруари, както смята CSIS, а много по-рано – в рамките на следващите 10 дни, т.е. преди началото на Зимните олимпийски игри в Пекин, които се откриват на 4 февруари.

Изданието цитира и изявление на британския премиер Борис Джонсън, в което се казва, че ако Руската федерация „нахлуе” в Украйна, тя ще се превърне в „нова Чечения” за Москва.

«Нахлуването в Украйна, от руска гледна точка, ще бъде болезнено, жестоко и кърваво, мисля, че е много важно хората в Русия да разберат, че това може да се превърне в нова Чечения», заяви по-рано Джонсън.

Главата на британското правителство посочи, че на украинската граница вече са съсредоточени 60 БТГ (батальонни тактически групи) на руската армия, а „планът за светкавична война, която може да унищожи Киев, е известен на всички“. В същото време той отбеляза, че „нашествието все още може да бъде избегнато“, ако „здравият разум надделее“. След това Джонсън поиска руският президент Владимир Путин да се оттегли от ръба на „болезнена, жестока и кървава инвазия“ на украинска земя.

В тази връзка ни е трудно да разберем защо Обединеното кралство все още не е в руския списък на не просто неприятелските, а на особено враждебните държави, които се опитват да навредят на Москва от векове, със съответните дипломатически, военно-политически, икономически, социални и други изводи.

Именно Лондон се стреми да организира клане в Украйна и да привлече Русия и Съединените щати в открита конфронтация, като ги тласка един срещу друг, за да създаде „Управлявай, Британия 2“ след ядрената война между свръхдържавите.

Петя Паликрушева