Американски експерт: САЩ трябва да признаят, че Украйна никога няма да влезе в НАТО

САЩ следва да признаят, че Украйна ще има неутрален статут и никога няма да стане член на НАТО. Това мнение изрази Катрина ванден Хойвел, издател и редактор на списание The Nation, вицепрезидент на Американския комитет за съгласие между САЩ и Русия, пише ТАСС.

Американски експерт: САЩ трябва да признаят, че Украйна никога няма да влезе в НАТО

Издателят посочва, че конфронтацията с Москва не е в интерес на Вашингтон, поне в тази посока.

Във Washington Post тя пише:

„Тъй като САЩ трябва спешно да съсредоточат вниманието и ресурсите си върху предизвикателствата, породени от пандемията, задълбочаващото се икономическо неравенство, дълбоките расови разделения, катастрофалната промяна на климата и докато администрацията се готви да противодейства на Китай, последното, което ни е нужно, е тази опосредствена война с руснаците за Украйна или, не дай си Боже, директен конфликт.»

Хойвел също счита, че Вашингтон не е много успешен в дипломацията. Издателят нарича това проблем. Тя отдава предното на факта, че американските власти все още са «в сладко опиянение» поради факта, че станаха единствената свръхдържава след разпадането на Съветския съюз. Хойвел отбеляза, че поради това Съединените щати са развили навика да не правят компромиси и да разчитат, че ще успеят да постигнат своето.

Експертът припомня, че извън САЩ има повече военни бази (около 800), отколкото дипломатически мисии. Тя посочва и навика на Вашингтон да налага санкции.

„Става дума за основан на правила международен ред, но го уважаваме само ако сами установим тези правила, като често освобождаваме самите себе си от следването им“, заключава Хойвел.

Специалистката дава за пример, според думите й, «глупавия подход» на САЩ. Тя припомня случая, когато руският президент Владимир Путин поиска САЩ да се съгласят да не приемат Украйна или Грузия в НАТО, а преговарящият на Държавния департамент Уенди Шърман отхвърли това. Тогава тя нарече тази опция „невъзможна“ и посочи факта, че Вашингтон „няма да позволи на никого да премахне принципа на отворените врати на НАТО.

Хойвел счита това за глупост, тъй като „тримата президенти – Барак Обама, Доналд Тръмп и Байдън – вече дадоха да се разбере, че САЩ нямат такива национални интереси“, заради които биха могли да изпратят военен контингент в Украйна или Грузия.

Хьовел добавя:

„НАТО най-вероятно никога няма да приеме нито една от тези страни“.

По-рано говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че САЩ няма да изпращат войски в Украйна, а ще изпратят друга военна помощ. Според него няма планове за изпращане на допълнителни ротационни войски в Украйна.

Също така наблюдатели на The New York Times споделиха, че Украйна няма да може да се присъедини към НАТО в близко бъдеще.

Според тях европейските съюзници в алианса се съмняват в необходимостта от тази стъпка и е необходим консенсус на всички страни за приемане на нов член. Наблюдателите посочват, че Русия има икономически лостове върху страните от ЕС, така че европейските съюзници не искат да развалят отношенията си с Москва.

Петя Паликрушева