Телевизионният водещ Соловьов се изказа остро за думите на министъра на спорта на Украйна

Руският телевизионен водещ Владимир Соловьов коментира изявлението на министъра на спорта и младежта на Украйна Вадим Гуцайт за забраната на украински спортисти да бъдат близо до руснаци, държащи знамето на страната си на Олимпийските игри в Пекин през 2022 г.

Телевизионният водещ Соловьов се изказа остро за думите на министъра на спорта на Украйна

„Първо, това е основно нарушение на олимпийската харта, която казва, че спортът е извън политиката. Подобна политизация започва да прилича на трагичните страници на олимпиадата в Берлин. Тогава на немските спортисти също не се препоръчваше да се снимат до хора с различен цвят на кожата.

Би било по-добре украинците да си включат главата, когато дават такива съвети. Вижте колко достойно се държат и Ломаченко, и Усик. Те имат толкова много фенове по целия свят, не само в Украйна.

Тези съвети са абсолютна шизофрения и параноя. Кубертен би бил тъжен. Игрите трябва да носят мир, а не обратното“, цитира «СЭ» Соловьов.

Припомняме, че на 24 януари Вадим Гуцайт заяви, че украинските спортисти не трябва да са наоколо, когато редом стоят спортисти от Русия със знаме.

Олимпийските игри през 2022 г. ще се проведат от 4 до 20 февруари в китайската столица. Ще бъдат разиграни общо 109 комплекта медала в 15 спорта.

Поради санкциите на Световната антидопингова агенция (WADA) руският отбор ще се представи под името РОК (Руски олимпийски комитет), а вместо химна на церемонията по награждаването ще звучи фрагмент от Първи клавирен концерт на Пьотър Чайковски.

По-рано украинският журналист Артем Франков нарече разумно решението да се избягват снимки с руския флаг на Олимпиадата.

Петя Паликрушева