Протест на ВМРО преди втория кръг преговори между България и Северна Македония

Младежката организация на ВМРО организира протест пред правителствената резиденция Бояна преди втория кръг от разговори между премиерите на България и Република Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски.

Протест на ВМРО преди втория кръг преговори между България и Северна Македония
Източник: БГНЕС

Причината — опасенията на патриотите, че новата власт предава българския национален интерес по македонския въпрос.

«Тук сме, за да обясним на премиера Петков, че в Македония живеят българи. Да обясним на премиера, да се свети името му, че това да се хилиш в мола без маска, в никакъв случай не решава проблема с Македония», остър бе бившият депутат от ВМРО Александър Сиди.

Сиди съзря и символно неглижиране на историята ни и в частност — Петков посрещнал северномакедонския си колега Димитър Ковачевски пред паметника на Незнайния войн, но двамата не отдали чест пред монумента на Цар Самуил, намиращ се на броени метри от там.

«Проблемите не се коренят в самолетна линия София-Скопие, а в езикът български, който тези хора оттатък границата се опитват да откраднат ежедневно. Сърбоманщината няма място в Европейския съюз«, смятат от ВМРО.

Изказването на премиера Петков, намекващо, че в България е имало фашизъм, граничи с безумие, категоричен е Сиди.

«Мога да кажа, че този човек сигурно е предобил в своята кетодиета или е завършил Харвард със специалната им програма — това е единствената причина. Фашизъм е тезата, която сърбоманската пропаганда в Македония лансира от години.»

Иван Гергов, News.bg.