Петков: Напрежението между Русия и Запада ескалира, но чуждите военни от НАТО в България не са извънредна ситуация

Корабите и самолетите, които идват от Испания и Нидерландия у нас, не са изпратени заради извънредна ситуация, а са част от мисията Еърполисинг, договорена още през 2016 година, заяви премиерът Кирил Петков преди началото на съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония.

Петков: Напрежението между Русия и Запада ескалира, но чуждите военни от НАТО в България не са извънредна ситуация

Напрежението между Русия и Запада ескалира, заяви премиерът Кирил Петков и успокои:

„И за корабите, които се наблюдават и самолетите, които идват тук, не са някаква извънредна ситуация, да успокоим хората. През 2016 г. се взе решение за засилен еърполисинг (air policing) на НАТО и за засилено влизане в Черно море с военни кораби“.

Петков обясни и каква е целта на свиканото днес заседание на Съвета по национална сигурност към Министерския съвет:

„На днешната среща задачата е първо да се анализира изцяло обстановката и второ — да дадем препоръки към МС за утрешното заседание“.

Не е необходимо свикване на Консултативния съвет по национална сигурност:

„В този момент мисля, че препоръката, с която ще излезем от Съвета за сигурност, ще бъде приета най-вероятно в МС в утрешния ден и след това ще отида и до парламента, за да я обсъдим. Българската общественост ще е напълно запозната с нашата стратегия. Няма да има изненади“.

Утре премиерът ще участва в извънредното заседание на парламента, свикано заради кризата между Запада и Русия, съобщи БНР.