Блинкен счита, че Путин се опасява от «безвъзвратната загуба» на Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обясни ситуацията около Украйна с опасенията на руския президент Владимир Путин да я „загуби безвъзвратно“. Това съобщи ТАСС.

Блинкен счита, че Путин се опасява от "безвъзвратната загуба" на Украйна

„По отношение на въпроса ви какво се случва сега, защо това се случва сега. … Това може да се дължи на факта, че Украйна продължава да следва пътя на реформите, продължава да се опитва да укрепи собствената си демокрация, продължава взаимодействието си с Европа и Запада, той (руският президент Владимир Путин, бел.ред.), вероятно се опасява да не я загуби завинаги», каза Блинкен.

По-рано лидерите на страните от Северноатлантическия алианс се съгласиха да приемат «безпрецедентен пакет от санкции» срещу Русия в случай на нейно нахлуване в Украйна.

Съединените щати разработиха няколко законопроекта за налагане на санкции срещу Русия. Някои сенатори подкрепят двупартиен законопроект, който да изразява «силната и единна» позиция на Конгреса на САЩ относно налагането на «унищожителни» ограничителни мерки в случай на руско «нападение» над Украйна.

В момента се водят преговори за промяна на проекта на сенатора демократ Робърт Менендес, „майката на всички санкции“. Обсъжданите промени ще позволят на Украйна да получи повече помощ за сигурността си, както и ще дадат на президента на САЩ Джо Байдън правомощията да наложи незабавни санкции. Актуализираният законопроект също така ще даде на американския лидер възможността да премахне ограниченията, ако ситуацията изисква намаляване на напрежението.

Петя Паликрушева