Стана известен предварителният отговор на САЩ на исканията на Русия за неразширяване на НАТО


Вашингтон поиска от Москва да не публикува официалния американски писмен отговор на исканията на руснаците за гаранции за сигурност, който се очаква да бъде даден следващата седмица. Американският вестник The Washington Post информира обществеността за това на 21 януари, позовавайки се на високопоставени източници в САЩ.

Стана известен предварителният отговор на САЩ на исканията на Русия за неразширяване на НАТО

Първият източник от Държавния департамент уточни пред изданието, че Вашингтон няма да приеме претенциите на Москва; САЩ ще откажат да удовлетворят опасенията на Русия, включително въпроса за неразширяването на НАТО. САЩ няма да обещаят на Русия отказ от политиката си на отворени врати за страни, които искат да се присъединят към Алианса.

В същото време той добави, че отговорът ще съдържа и контрапредложения от САЩ, с които американците искат да заинтересуват руснаците, демонстрирайки им желанието си да общуват в бъдеще. Той също така предположи, въпреки искането на Руската федерация, той все пак може да обнародва споменатия документ.

«Ние не искаме да сме тези, които изключват възможността за дипломатическо решение», подчерта вторият информатор, който работи в администрацията на Белия дом, обобщи изданието.

Така стана известен предварителният отговор на САЩ на исканията на Русия, представен на широката общественост през декември миналата година. Припомняме, че на 21 януари руският външен министър Сергей Лавров и главата на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкен се срещнаха в Женева. В същото време руският министър заяви, че «би било правилно» да се оповести отговорът на американската страна.

Петя Паликрушева