Русия разпозна уловките на САЩ и НАТО

Военно-политическата криза около Украйна е отлична демонстрация на голямата игра между Русия и Запада. Ситуацията около точката на напрежение бързо ще премине към военен конфликт. НАТО ще бъде принудено да признае, че вероятно ще се превърне в жертвена пионка за Съединените щати. Алиансът ще трябва да изпълни задълженията си към Киев. За това пише колумнистът Цуй Хонгзиан в статията си за Global Times (Китай).

Русия разпозна уловките на САЩ и НАТО

Според китайския експерт първите разговори показаха, че нито Русия, нито САЩ са готови да предприемат радикални стъпки, въпреки че биха искали да намалят напрежението около Украйна. Това, счита авторът, изненада НАТО, чиято позиция беше разклатена преди началото на преговорите с Москва.

«Украйна представлява интерес за всички страни само като буфер, който те ще се опитат да примамят на своя страна както на Запад, така и на Изток», убеден е китайският експерт.

Подходите към решаването на този проблем са коренно различни. Например САЩ искат алиансът да започне активна офанзива срещу Руската федерация. Но Брюксел, напротив, предпочита дълбок и сложен дипломатически път. Така „плетеницата“ в отношенията става все по-заплетена, защото НАТО ще трябва да играе нещо като „двойна“ игра – с Украйна, доказвайки лоялността си към нея, и със Съединените щати – за да покаже полезност, като същевременно се опитват да следват своите европейски интереси.

Колективният Запад не е приятел на Киев, въпреки че му е партньор.

За Брюксел и Вашингтон Украйна е едновременно цел и средство. В противен случай тази страна отдавна щеше да е в алианса. Но никой не иска да я вкара там, продължава авторът.

Тези коварни трикове обаче отдавна са познати на Русия, която с настойчивото си поведение разобличава истинското отношение на Запада към Украйна. Но дори и в такава патова ситуация, страните могат да се справят, въпреки че това няма да доведе до намаляване на противоречията. В същото време, като опция, авторът предлага на Москва да се опита да развие «нормандския формат» на комуникация с Европа.

Китайското издание отбелязва, че ключът към разрешаването на кризата трябва да се търси в Европа и отношенията й със САЩ. НАТО просто е длъжно да не бъде подчинено, а по-скоро да влияе на Вашингтон, за да деескалира ситуацията в региона. Подобна дейност е в интерес на самия ЕС, който трябва да стане субект на политическия процес, за да не стане жертва на двуличието на задграничните стратези, които играят прекалено сложна и многостепенна задкулисна игра.

Петя Паликрушева