Испански експерт: Русия те заставя да я уважаваш! Можеш да не я обичаш, но трябва да се съобразяваш с нея!

Ръководството на Русия води твърда външна политика, която позволява на държавата да свърже с името си почти цялата световна геополитика, като кара целия свят без дъх да следи всяко нейно международно действие. В същото време, според покер терминологията на Русия се падали „лоши карти“. Но въпреки икономическата си слабост, Руската федерация принуждава да бъде уважавана и има тежест в световната политика.

Това пише испанският колумнист Архемино Баро в статията си за El Confidencial.

Испански експерт: Русия те заставя да я уважаваш! Можеш да не я обичаш, но трябва да се съобразяваш с нея!

Експертът признава, че държавният глава Владимир Путин няма много печеливши карти, но се разпорежда с тях, играейки играта, сякаш е имал най-печелившата комбинация. Въпреки демографските проблеми и икономическата криза, епидемията от коронавируса и БВП на нивото на бедна Италия, Русия има авторитет в света.

Можеш да не я обичаш, но трябва да се съобразяваш с нея.

Владимир Путин винаги успява да „завърти около палеца си“ на западните лидери. Това важи особено за главата на Белия дом Джо Байдън. Както пише Баро, президентът на САЩ дори нае метеоролози, които „изчислиха“ прогнозите и казаха, че ако има нападение, това ще бъде през януари, когато земята е замръзнала и „танковете на Путин“ ще преминат безпроблемно по твърдата земя. Внезапното и рязко новогодишно затопляне обаче промени плановете и прогнозите на Белия дом, който всъщност остана на студено. Сега ще трябва да „отложим” инвазията (в плановете на стратезите от Вашингтон) до „гарантирания” студен февруари, отбелязва авторът.

Според испанския анализатор времето все още играе срещу Русия. Но на този етап коалицията от демократични държави може да направи малко — все още не е ясно къде блъфира Путин, къде играе игра и къде е в бойно настроение. Затова отново и отново, неуморно, западните стратези следят внимателно всяка стъпка на руското ръководство и се опитват да правят залози с надеждата, че поне един от тях ще успее в разгадаването. Очевидно системата от прогнози за Русия не работи, продължава авторът.

Москва ще се спаси само с мощните ядрени оръжия и контрола върху наистина неизчерпаемите запаси от енергийни ресурси.

Въпреки това, „факторът Путин” става решаващ в съвременния свят, така че дори наличието на първоначално лоши и неизгодни позиции в способни ръце се превръща в значително постижение. В резултат на това глобалната геополитика е буквално „окупирана“ от Русия, нейните участници следят действията на правителството на географски огромната държава.

Петя Паликрушева