Германският канцлер отказа да посети Вашингтон и да се срещне с президента на САЩ

Германският канцлер Олаф Шолц отказа спешно да отлети до Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън, за да обсъдят «струпването» на руските войски близо до украинската граница. Германският Der Spiegel информира читателите за това с известно безпокойство, позовавайки се на своите информатори.

Германският канцлер отказа да посети Вашингтон и да се срещне с президента на САЩ

Изданието отбелязва, че главата на германското правителство е посочил много плътен работен график, така че не може да посети САЩ в близко бъдеще. Уточнява се, че замесените страни сега се опитват да уредят среща лице в лице между Байдън и Шолц в средата на февруари. В същото време се подчертава, че германското федерално правителство е отказало да даде официални коментари на изданието.

Припомняме, че значителна част от германската преса заема проамерикански позиции и не защитава интересите на Германия. Ето защо някои журналисти в страната са изключително възмутени, че „Шолц не заряза всичко, за да се втурне през океана към Байдън, губейки чехлите си“.

Тук е мястото да се добави, че на 20 януари The Wall Street Journal съобщи, че директорът на ЦРУ на САЩ Уилям Бърнс направи необявено посещение в Берлин няколко дни преди официалното пристигане на Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. По време на „тайния“ разговор Бърнс твърди, че той уж е информирал Шолц и германското разузнаване за възможните сценарии за по-нататъшно развитие на събитията около Русия и Украйна.

На 20 януари в процеса на разговор Блинкен и Шолц заявиха за „непоклатима подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“. Те също така изразиха «съвместен ангажимент» за налагане на строги мерки срещу Руската федерация, ако Москва започне «агресия» срещу Киев.

В същото време американската агенция Bloomberg научи на 17 януари от високопоставени американски служители, че „германският проблем” се обсъжда сериозно в Белия дом. Вашингтон се съмнява в готовността на Берлин да подкрепи антируските ограничения в случай на гореспоменатото „нахлуване“ в Украйна.

Петя Паликрушева