Forbes: Западът не е в състояние да „изключи“ Русия от SWIFT

Откровено антируската коалиция от западните страни търси начини да окаже максимално влияние върху Русия, за да я принуди да се подчини. Тъй като в съвременния постиндустриален свят един от основните активи и цели са парите, финансите, тогава по отношение на Руската федерация е възможно изключването й от системата SWIFT. Но засега всички заплахи в това отношение остават само на хартия и в проекта за санкции. Въпросът не е дори в това, че Западът е разделен в становището си по този въпрос, а защото ръководството на западните държави крие един прост факт – никой не е в състояние да изключи Русия от посочената глобална система за обмен на информация за плащанията, включително и от Запада.

Тази «присъда» е от редактора на списание Forbes.

Forbes: Западът не е в състояние да „изключи“ Русия от SWIFT

Изданието подчертава, че просто никой не знае как да направи гореспоменатото технически и така, че действието да не навреди на цялата световна финансова система. Засега няма отговор на въпроса.

Така че „заплахата от руска инвазия“ в Украйна вероятно ще остане без „адекватна“ реакция от колективния Запад, счита изданието. Работата е там, че при цялата воля Вашингтон, Брюксел, както и другите държави-противници на Русия, нямат инструментите да изключат Руската федерация от световната финансова система.

Както подчертават анализаторите на изданието, Русия присъства на световния пазар и има достъп до долара не защото САЩ го „позволиха“, а само защото Руската федерация е въвлечена в системата и е достатъчно силна, за да могат инвеститорите да избират този пазар и заливат стопанската му дейност с пари.

«Парите отиват там, където знаят как да се справят с тях и да ги умножат. В Русия това също е добре организирано и никой не може да го забрани», подчертава Forbes, припомняйки, че повече от половината от предлагането на долари циркулира извън Съединените щати.

Финансовите институции като цяло са подчинени на правителството и елитите на Съединените щати, които разполагат с много методи да повлияят сериозно на тяхното поведение и дейност. Въпреки това, дори Вашингтон да забрани на най-известните си банки и финансови институции да си сътрудничат с Руската федерация, други „държатели“ на долари и други финансови инструменти няма да се подчинят на забраната на властите на САЩ.

Обобщавайки, експертите на Forbes дават невероятен пример за това колко неефективни в съвременния свят на пазарна икономика ще изглеждат опитите на правителството на която и да е страна, която се опитва да ограничи свободната дейност на инвеститорите. Както пише вестникът, всеки от нас, като собственик на активи, имущество или производител, винаги иска да търгува и да има взаимоотношения с когото иска или има полза и никой от тях няма да толерира намеса по който и да е, дори и при разумна причина.

В света на големите пари този принцип е доведен до крайност.

Петя Паликрушева