Експерт: За Германия е изгодно ликвидирането на Украйна като държава

На Запад не спират да обвиняват Русия, че иска да „атакува” Украйна, говорейки за това като опит на Путин да подчини съседната държава. Междувременно, според икономиста и писател Василий Колташев, Германия ще получи определени облаги от унищожаването на украинската държавност.

Експерт: За Германия е изгодно ликвидирането на Украйна като държава

Както написа експертът на страницата си във Фейсбук, в случай на военни действия между Руската федерация и Украйна, последната бързо ще падне. Западът, както САЩ по-рано изтъкнаха, няма да се бори срещу Русия за украинските интереси. След това Москва ще може да установи контрол над украинската територия и да осигури доставките на газ за Европа през нея.

«В резултат на краха на постмайданска Украйна Русия ще може да транзитира природен газ през територията, която сега се контролира от Зеленски и Ко. Няма да има повече кражби. На фона на рухването на авторитета на САЩ в подобна среда, Берлин ще получи изобилен газ в ЕС. Защо да е лошо това? Още газ от Русия. По-малко влияние на САЩ, които могат да бъдат упрекнати за всичко», пише експертът.

В същото време страните от Европейския съюз ще станат по-автономни от Вашингтон, който ще се изправи пред ръст на авторитетът на Москва и Берлин.

Така Германия може да спечели много от премахването на сегашния тип украинска държавност и само отказът от логично поведение може да превърне описаната ситуация в проблем», заяви Колташев.

Петя Паликрушева