Българският посланик във Великобритания: Искането на Русия за изтеглянето на силите на НАТО от България e неприемливо

Искането на Русия за изтеглянето на силите на НАТО от България и Румъния е неприемливо. Това заяви посланикът ни във Великобритания Н. Пр. Марин Райков в интервю за Би Би Си.

Българският посланик във Великобритания: Искането на Русия за изтеглянето на силите на НАТО от България e неприемливо

«Страната ни е член на НАТО от 2004 година и сме стабилна част от източния фланг на НАТО», подчерта българският дипломат.

Според него това искане, провокирано от ескалацията в момента, е посегателство върху суверенното право на България да гарантира своята национална сигурност.

Марин Райков припомни, че българските въоръжени сили са част от въоръжените сили на НАТО и настояването натовските войски да напуснат България не може да стои като въпрос.

Попитан дали има риск за страната ни, която зависи от вноса на руския газ, посланик Райков отвърна, че сме взели мерки за «организиране на националната отбрана в координация с нашите партньори».

Той подчерта, че България не е второ качество член и каквито и рискове да има страната ни ще отстоява своята евро-атлантическа идентичност.

Заместник-министър на външните работи в кабинетите на Иван Костов (1998 – 2001) и Бойко Борисов (2009 – 2010). През 2001 година става извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция. След 2010 година за втори път е посланик във Франция. Министър-председател на България и министър на външните работи до 13 март 2013 г. в служебното правителство до 29 май 2013 г. От 2013 г. до 2019 г. е посланик в Италия, а от 2019 г. е посланик в Обединеното кралство.

На 16 март 2001 г. Райков изисква от посланика на Русия в България, Владимир Титов, 3 дипломати от посолството на Русия в София да напуснат България по обвинение в шпионаж