Токаев назова основната причина за безредиците в Казахстан


Токаев: разслоението в доходите на казахстанците се превърна в «кибритената клечка в бурето с барут»

Токаев назова основната причина за безредиците в Казахстан

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви, че разслоението в доходите на казахстанците се е превърнало в запалена кибритена клечка в бурето с барут, която е била използвана от терористи и заговорници, съобщи казахстанският портал Tengrinews.

Според главата на републиката събитията, които се случиха през януари, са разкрили проблеми, които са се трупали с години. Разривът между богатите и бедните се увеличи, отбеляза Токаев, от икономическия ръст започнаха да се възползват ограничени елитни групи, а доходите на повечето жители на републиката намаляха, и всичко това на фона на корупцията. Сега гражданите се нуждаят от реални реформи, които отговарят на техните стремежи и интереси, каза Токаев.

„Страната се промени, отношението на нашите граждани към икономическата система и живота като цяло се промени“, отбеляза казахстанският глава по време на срещата си с бизнесмени в Нур-Султан.

Той подчерта, че е необходимо «спешно да започнем да работим заедно за презареждане на икономическата политика», определяйки нови — «честни, прозрачни, справедливи» — «правила на играта».

Петя Паликрушева