Унгария реши да произвежда «Спутник V»

Унгарският външен министър: необходимо е да се постигне споразумение с Руската федерация за производството на Спутник V възможно най-скоро

Унгария реши да произвежда "Спутник V"

Унгария планира в най-кратки срокове да се договори с Русия за производството на ваксината срещу коронавируса Спутник V в своите предприятия. Това заяви министърът на външните работи на страната Петер Сиярто в интервю за ТАСС.

„Сега изграждаме нашия държавен завод за производство на ваксини, който ще заработи до тази есен. Бихме искали този завод да участва в производството на Спутник V и вече започнахме преговори (по този въпрос)“, заяви дипломатът.

Той допълни, че руският препарат се е доказал много добре в републиката, където с него вече са ваксинирани почти милион души.

В края на ноември миналата година Унгария публикува резултатите от проучването на няколко ваксини срещу коронавирусната инфекция. Оказа се, че Спутник V е показал най-добра ефективност за предотвратяване на смъртните случаи от COVID-19 в сравнение с AstraZeneca, Pfizer, SinoPharm, Moderna.

По-рано се съобщи, че унгарският премиер Виктор Орбан планира да посети Русия на 1 февруари.

Петя Паликрушева