Traffic News: Японците отбелязват удивителното преобразяване на Ту-144

Traffic News: Ту-144 е първият свръхзвуков самолет в света

Само два търговски самолета в света са надвишавали скоростта на звука при хоризонтален полет. Единият от тях е Конкорд, който е разработен от Великобритания и Франция, а другият е Ту-144. Той стана първият свръхзвуков самолет в света и в конкуренция с Concorde постави редица световни рекорди.

Превод от Traffic News (Япония):

Traffic News: Японците отбелязват удивителното преобразяване на Ту-144

Досега само два търговски самолета са успели да надминат скоростта на звука при крейсерска скорост при хоризонтален полет. Единият от тях е «Конкорд», разработен от Великобритания и Франция, а другият е Ту-144, създаден от съветското конструкторско бюро «Туполев», който стана първият свръхзвуков самолет в света.

Няма други свръхзвукови самолети и дори в САЩ, авиационната суперсила, имаше само проекти, които никога не се реализираха.

Ту-144 е по-голям самолет от Конкорд с голям фюзелаж, който е дълъг 65,7 метра, четири метра по-дълъг от Конкорд. Ту-144 и Конкорд направиха своя дебют през една и съща година, но съветският авиолайнер толкова приличаше на френския, че Западът по ирония на съдбата го нарече Конкорд в условията на Студената война.

По това време СССР се стремеше да стане най-добрият в света не само в авиацията, но и във всички други области. Разработването на свръхзвуков самолет беше част от този национален вектор и естествено е, че разработката беше поверена на конструкторското бюро «Туполев», опитен производител на самолети.

В конкуренция с «Конкорд», Ту-144 постави редица световни рекорди, изпреварвайки своя чуждестранен аналог.

На 31 декември 1968 г. Ту-144 направи първия си полет, три месеца по-рано от Конкорд. През юни 1969 г. става първият в света граждански самолет, който лети със свръхзвукова скорост над 2 Маха. Ту-144 стана и първият свръхзвуков транспортен самолет в света.

След извеждането от експлоатация Ту-144 претърпя мистериозна трансформация. През 90-те години НАСА пое Ту-144 и го модифицира, за да изпита следващото поколение свръхзвукови самолети.

Според НАСА в началото на 90-те години на миналия век конструкторското бюро «Туполев» е предложило самолетът да се използва самолетът за изпитания. Ту-144 на НАСА, който по някакъв начин символизира края на Студената война и СССР, извърши 27 полета в Русия под обозначението Ту-144ЛЛ (ЛЛ означава «летяща лаборатория»).

След това проектът беше отменен поради липса на финансиране.

Източник: https://news.yahoo.co.jp/articles/db907150ec6954fd1e4b06b02e29871f6dd7dca7

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front