ETC, Швеция: Нищо не знаем за Русия, а сме я обкръжили с армия

ETC: Нахлуването на Русия в Украйна го очакват тези, които се нуждаят от война

Русия е наранената империя. Авторът на статията е категорично против влизането на Швеция в НАТО. Той признава, че шведите знаят отчайващо малко за руския живот и култура.

Превод от ETC, Швеция: 

ETC, Швеция: Нищо не знаем за Русия, а сме я обкръжили с армия

Самият аз съм категорично против идеята за присъединяване на Швеция към НАТО.

„Кога ще започне нахлуването на Русия? Това е заглавието на последния подкаст на Aftonbladet. Трябва да кажа, че дори трепнах, когато прочетох това. Това означава, че вече е абсолютно ясно, че войските на Путин ще преминат през украинската граница, въпросът е само кога.

За съжаление това наистина може да се случи. Руските войски са се събрали в голямо количество на границата и никой не знае как ще приключи тази съдбовна драма, която засяга толкова много хора.

Тонът на заглавието на подкаста Aftonbladet е толкова категоричен, че го намирам за буквално опасен за настоящия политически дебат. Той помага за напредването на особено енергичната кампания за членството на Швеция в НАТО, съдействайки на военните по-лесно да получават милиарди и милиарди за отбрана. В крайна сметка – в ущърб на ресурсите, отделяни за благосъстоянието на населението.

Категорично против съм влизането на Швеция в НАТО. Това само ще увеличи напрежението, а в резултат ще се радват само разпалителите на войната и представителите на военно-промишлените комплекси.

Руските власти се чувстват заобиколени от НАТО, точно както американците през октомври 1962 г. изпитваха оправдан страх и гняв от факта, че съветските балистични ракети бяха на път да бъдат разположени в Куба.

Тъжно е, но за съжаление, когато ние, шведите, мислим за Русия, си представяме почти само Путин, военните и бруталната мафия. Дъщеря ми наскоро каза невероятно нещо:

„Знам повече за атмосферата и културата в различните американски щати, отколкото за това какъв е животът в Русия или Източна Европа, въпреки че те са толкова близо до нас“.

Днес ние знаем отчайващо малко за руския живот и култура. Ето защо стереотипите за тази огромна страна остават толкова твърдо вкоренени у нас, в сянката на които не виждаме руския народ.

Напрежението около Русия и Украйна е измислено целенасочено, за да може да се увеличи въоръжението на Швеция и другите западни страни, докато в същото време всички ресурси би следвало да се хвърлят в борбата срещу увеличаващите се класови противоречия.

Разпалителите на войни хищно кръжат над новата 2022 година.

Страхувам се.

Източник: https://www.etc.se/ledare/hoekarna-staeller-en-oedesbestaemd-fraaga-naer-invaderar-ryssland

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front