Държавният департамент разреши на балтийските страни да предадат американско оръжие на Украйна

Държавният департамент на САЩ одобри Латвия, Литва и Естония (съюзници по НАТО) да предадат американски оръжия на въоръжените сили на Украйна. Това съобщава Politico, позовавайки се на източник от Държавния департамент.

Държавният департамент разреши на балтийските страни да предадат американско оръжие на Украйна

В статията се казва, че балтийските страни са подали три искания през последните седмици, последното от които е одобрено в сряда, 19 януари.

Вестникът отбелязва, че Рига, Вилнюс и Талин не биха могли да започнат да въоръжават Киев без разрешението на Държавния департамент – това би нарушило правилата за контрол на износа.

Събеседникът на изданието отказа да уточни одобрения от Вашингтон трансфер на оръжие.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че военната помощ, предоставена от САЩ на Украйна, се оценява на 600 милиона долара.

По-рано «Известия» писа, позовавайки се на данни от западните въздушни ресурси, че в нощта срещу четвъртък, 20 януари, тежък военно-транспортен самолет C-17A Globemaster III на британските въоръжени сили е кацнал на летище «Бориспол» близо до Киев. От 17 януари британските военновъздушни сили организираха осем такива полета. Доставката на няколко хиляди противотанкови управляеми ракети на украинските военни беше потвърдена от заместник-министъра на отбраната на Обединеното кралство Джеймс Хипи.

Петя Паликрушева