ЦРУ оцени съпричастността на Русия в случаите с «хаванския синдром»

ЦРУ не намери доказателства за използването на «хаванския синдром» за враждебни цели от Русия

ЦРУ оцени съпричастността на Русия в случаите с "хаванския синдром"

Централното разузнавателно управление на САЩ не счита така наречения „хавански сидром“ за умишлена глобална кампания от враждебни страни, но агенцията не изключва чужда намеса в отделни случаи, съобщи NBC.

Според източници на канала ЦРУ е намерило убедителни и правдоподобни обяснения за проявата на т. нар. «хавански синдром» в стотици случаи, но в около две дузини случаи ЦРУ не изключва чуждо участие. Друга група случаи остават неразрешени, а в «стотици други случаи» на симптоми на «хаванския синдром» експертите са открили «правдоподобни алтернативни обяснения», уточнява NBC.

Версията за участието на Русия или други държави в тези случаи за причиняване на вреда или получаване на разузнавателна информация също беше призната за неоснователна.

Междувременно редица от потърпевшите от „хаванския синдром“ изразиха несъгласие с констатациите на ЦРУ и ги нарекоха „вътрешни“ без координация с другите ведомства, твърдят източниците.

От 2016 г. американски дипломати, разположени в Куба и Китай, съобщават за необичайни усещания, включително загуба на слух и зрение, главоболие, гадене и проблеми с паметта и равновесието. Редица служители на Пентагона заявиха, че Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили може да стои зад някои от атаките. Създадена бе работна група на ЦРУ, която да разследва какво се случва.

В началото на 2022 г. американските медии съобщиха, че симптомите на т. нар. «хавански синдром» уж се появяват при служители на американските дипломатически мисии в Женева и Париж, един служител трябваше да бъде евакуиран в Съединените щати за лечение.

Петя Паликрушева