Болтън: Путин е умел тактик, интересите му са далеко извън Украйна

Интересите на Русия се простират далеч отвъд Украйна и залогът в тази геополитическа игра е много по-висок, отколкото изглежда на пръв поглед, заяви Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на САЩ. Както той пише в публикация за The Washington Post, САЩ и НАТО трябва спешно да изработят стратегия със страните от сивата зона, хванати между източните граници на НАТО и западните граници на Русия, и да постигнат по-голям успех в това да възпрат Русия от агресивни действия.

Болтън: Путин е умел тактик, интересите му са далеко извън Украйна

Западът е единодушен, че руският президент Владимир Путин ще завърши започнатото през 2014 г. и ще завземе цяла Украйна. За да сдържат Москва, САЩ и другите членове на НАТО я заплашиха със значителни икономически санкции, но бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън си задава въпроса дали Русия наистина планира мащабно нападение? Както политикът пише в статията си за The Washington Post, възможно е предизвикателството на Путин към Байдън да е политическо „разузнаване в бой“ на фронт, много по-широк от Украйна, именно с цел да се разработи по-добър анализ на разходите и ползите от техните варианти.

Както отбелязва Болтън, може би пълната анексия на Украйна не е това, което Русия иска или има нужда.

Путин можеше да нареди колони от руски войски да се приближат по-близо до Киев, което го направи много уязвим, както Русия направи с Грузия през 2008 г., когато се приближи до Тбилиси и след това се оттегли според собствения си план. Не е изключено Русия да завземе и задържи значителна територия в източната и южната част на Украйна, без много страх от началото на партизанска война или антируски терористични действия впоследствие.

„На фона на съобщенията, че ако Русия превземе Украйна, администрацията на Байдън, освен че ще налага мащабни санкции, може да подкрепи действията на силите на съпротивата, дали Белият дом ще предприеме тези стъпки, ако превземането е „само“ частично? Европа ще предприеме ли подобни стъпки? Или Западът колективно ще въздъхне с облекчение, казвайки: „Можеше да бъде много по-лошо“ и ще направи почти нищо“? — пита Джон Болтън.

Според него е възможно Путин да залага именно на този сценарий.
Или може би Русия би могла изведнъж да обяви разширен съюз с Беларус, свързвайки двете страни много по-близо, отколкото е в момента.
Кремъл може също да се опита да засили позициите си в Приднестровието или да измисли претекст за агресия срещу Грузия.

В тази връзка, продължава политикът, САЩ и НАТО трябва спешно да разработят стратегии за страните от „сивата зона“, които се намират между източните граници на НАТО и западните граници на Русия, определяйки интересите на алианса във всяка държава и начини за защитата им. Едновременно с това НАТО трябва бързо да постигне по-голям успех в предпазването на Русия от агресивни действия в настоящата криза в Украйна.

„Ако подведем Киев (отново), като по този начин застрашаваме съседните му членове на НАТО, Путин ще прецизира пътната карта, за да отслаби още повече сдържащата функция на НАТО и цялата му система за колективна отбрана. Той не само има стратегия, каквато Западът няма, но и се е доказал като умел тактик. Днес той все още диктува условията. Това трябва да се промени“, заключава бившият помощник на президента на Съединените щати.

Източник: https://www.washingtonpost.com/opinions/2022/01/16/putin-strategy-ukraine-united-states-needs-one/

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front