US издание: „Руските дипломати намекнаха за разполагане на ракети в близост до САЩ“

По време на неотдавнашните разговори в Женева между Русия и Съединените щати руските официални лица направиха значителни намеци („фини заплахи“), че ако НАТО не се съгласи на отстъпки, Москва може да се насочи към разполагането на системи за ударно въоръжение близо до американския бряг. Това съобщи американският вестник The New York Times, позовавайки се на източници от американски дипломатически кръгове.

US издание: „Руските дипломати намекнаха за разполагане на ракети в близост до САЩ“

Изданието отбелязва, че тази информация съвпада с прогнозите на разузнавателната общност на САЩ относно обмислянето на Руската федерация за възможността за разполагане на своите ядрени оръжейни системи по-близо до Вашингтон, подобно на начина, по който беше направено по време на кубинската ракетна криза през 1962 г.

«Руските преговарящи настояха, че руската страна няма планове да нахлува в Украйна. Но имаше препратки към други действия. Например руски дипломати намекнаха за възможно разполагане на ракети близо до Съединените щати и че Москва е готова да инсталира нови неуточнени оръжейни системи на някои неназовани места», пише изданието.

NYT свърза това с думите на руския президент Владимир Путин в края на ноември 2021 г. на форума «Русия зове!». Тогава ръководителят на руската държава говори за успешното разработване на най-новата хиперзвукова ракета, която развива скорост от 9 Маха и трябва да се появи във войските в близко бъдеще.

В края на декември 2021 г. Путин посочи, че Москва може да отговори на разширяването на „миролюбивия“ блок НАТО по различни начини. Но всичко зависи от препоръките на руски военни експерти.

Припомняме, че преговорите в Женева и на други площадки се проведоха на 10-13 януари. Русия иска писмени гаранции от Запада, че Алиансът няма да се разширява на Изток. В същото време Западът на този етап отказва да изпълни това изискване и продължава истерията около „вероятното нападение на Руската федерация срещу Украйна“.

Петя Паликрушева