Турция сменя името си

Властите в Турция ще ребрандират имиджа на страната в света, съобщават местните медии.

Турция сменя името си

По-рано този месец президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че международно признатото име на страната се променя от «Turkey» на «Turkiye», съобщава TRT.

Според него думата «Turkiye» най-добре изразява «културата, цивилизацията и ценностите на турската нация». Именно такова е и наименованието на страната и на турски език.

Страната приема името, след като получава независимост от западните сили през 1923 г., които временно я окупират. До тогава европейците са я познавали като Османска държава, а след това — под много вариации на думата «Турция». Най-употребяваното име беше латинското «Turquia», а най-присъстващо беше «Turkey».

Съгласно речника на Кеймбридж думата «Turkey» се определя като «нещо, което пада лошо», както и «глупав» или «смешен човек».

Повечето от хората в Турция са на мнение, че наименуването на държава според нейната местна вариация има смисъл и съответства на целите на страната за определяне как другите трябва да я идентифицират.

Предвижда се с цел укрепване на бранда «Turkiye» терминът «Türkiye» да се използва във всички видове дейности и кореспонденция, особено в официални отношения с други държави и международни институции и организации, вместо «Turkey», «Turkei», «Turquie» и други подобни, съобщи News.bg.