Проф. Найденски: Науката трябва да създаде нова генерация ваксини

«Свидетели сме на широко настъпление на Омикрон и той измества Делта варианта, нарастват случаите на повторно заболели от коронавирусната инфекция и затова тези хора трябва да се реимунизират» каза пред БНР проф. Христо Найденски от Департамента по инфекциозна микробиология на БАН.

Проф. Найденски: Науката трябва да създаде нова генерация ваксини
Проф. д-р Христо НайденскиСнимка: БАН
«Тези, които нямат бустерна доза, е добре да се реимунизират. Това, че симптомите на Омикрон сега са засягане на горните дихателни пътища, хрема, кашлица, болки в гърлото, това го доближава до грипните състояния, но при коронавирусната инфекция имаме и силна отпадналост. Така че в момента се наблюдава припокриване със симптоматиката на грипните състояния«, посочи още проф. Найденски.
Проф. Найденски: Науката трябва да създаде нова генерация ваксини
По думите му е притеснителен фактът на висока заболеваемост от медицинска и от икономическа гледна точка:
«Положителното в това е, че хората ще се имунизират повторно и ще се създаде допълнителен щит срещу Омикрон и той ще намали своето значение.
Но не можем да кажем ще има ли следващ вариант, къде ще се появи и по каква линия ще мутира, но нещата около Омикрон са вече доста изяснени», смята проф. Найденски.

Той уточни, че резервоарите на коронавируса са навсякъде в органичния свят — животни, птици и хора.

Според учения поставянето на дози след трета бустерна е притеснително.

Отговор на тези въпроси трябва да даде науката и да се вземат бързи мерки да се обновят сегашните ваксини или да се създаде нова генерация ваксини, за да се щади имунната система на организма. Иначе в един момент той ще започне да реагира неадекватно на тези ваксини, предупреди проф. Найденски.

По думите му до края на годината пандемията ще отшуми.