Доц. Кунчев: «Ако показваме агресивна безпросветност и желание да не спазваме мерките, ще си платим цената»

Тепърва в следващите 2-3 седмици ще продължи нарастването на броя на случаите от коронавирус. За това предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Доц. Кунчев: "Ако показваме агресивна безпросветност и желание да не спазваме мерките, ще си платим цената"

По думите му всеки ден от приетите в болница, особено в интензивните отделения, не по-малко от 90% са неимунизирани. Има много горивен материал и както ние казваме, има какво да изгори в една епидемия. Омикрон успя частично да заобиколи имунитета на ваксините. Ако хората имат поставена бустерна доза, то защитата е между 80-85%, отчете Кунчев.

Той призова математиците да не минават в крайности и да не казват кога ще дойде пикът на коронавируса. Не е въпросът в леглата, а в това, че няма кой да ги обслужва. Това, което може би ще се направи днес е да се прекрои малко клъстерите, посочи Кунчев.

Това, което може да се направи срещу пандемията е да се повиши процентът на ваксинация. Омикрон първи успя да постигне заобикалянето на ваксините, но Кунчев е на мнение, че в близко бъдеще Омикрон еволюционно ще върви към приспособяване с хората и да стане на грипно разпространение. След летния сезон се надяваме да влезем в едно русло, с което дали ще се заразиш или не, да не е толкова страшно, надява се Кунчев.

«Под контрол е пожарът дотолкова, доколкото разчитаме за спазването на мерките, но това не е нашата силна страна. Ако показваме агресивна безпросветност и желание да не спазваме мерките, ще си платим цената», предупреди Кунчев.

Главният здравен инспектор недоумява защо здравните власти продължават да бъдат критикувани за неща, които не са въвели.

Той увери, че има достатъчно ваксини от всички одобрени. Ваксина има, но въпросът е да има осъзнато желание човек да се предпази, каза Кунчев.

По отношение на образованието в пандемията, Кунчев заяви, че на места може да се наложи да се премине към онлайн обучение. Когато става въпрос за учебен процес, по-ясните мерки трябва да бъдат разпоредени от МОН.

Симеон Янев, News.bg.