Борел: «Казахстан е част от военен съюз, Русия може да се намесва, но не и ЕС»

Председателят на външната комисия на Европейския парламент Дейвид Макалистър предложи заедно с колежката си Натали Лоазо спешно да се представи искане пред конференцията на председателите Европарламентът да изпрати в Украйна мисия за проучване на фактите.

Борел: "Казахстан е част от военен съюз, Русия може да се намесва, но не и ЕС"

В края на заседанието на комисията по външни работи и на подкомисията за сигурност и отбрана той заяви, че е бил насърчен от колегите си да бъде подаден сигнал за солидарност с украинския народ в този момент на несигурност.

По друга тема от заседанието — ситуацията в Казахстан, върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел каза, че ЕС не може да се намеси там:

«Вижте, Казахстан е част от военен съюз, от който ЕС не е! Ако правителството на Казахстан поиска от този съюз да изпълни задълженията си, какво искате ние да направим?! ЕС няма възможността да се намесва в събитията там. Русия може, защото е част от военния съюз. Ние можем да сме съгласни или не, да имаме различен подход към развоя им, но не призовавайте общността да се намесва».

Това съобщи БНР.