WSJ: Енергийната зависимост на Европа от Москва й връзва ръцете в конфронтацията между Русия и САЩ

Въпреки опитите да диверсифицира енергийните си доставчици, Европа остава зависима от руския газ и това едва ли ще се промени в обозримо бъдеще, пише The Wall Street Journal. Според изданието тази ситуация връзва ръцете на региона в нарастващата конфронтация между Москва и Вашингтон и може да направи Европа по-уязвима в случай на ескалация.

WSJ: Енергийната зависимост на Европа от Москва й връзва ръцете в конфронтацията между Русия и САЩ

Растящата зависимост на Европа от руския газ и петрол ограничава нейното пространство за маневриране в ескалиращата криза между Москва и Вашингтон и я прави силно уязвима в случай на изостряне, твърди The Wall Street Journal.

В четвъртък, 13 януари, представителите на САЩ, Русия и европейски държави се срещнаха във Виена в рамките на заседанието на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), за да обсъдят напрегнатата ситуация. Преди това преговорите между официалните лица от Москва и Вашингтон не успяха да разрешат разногласията относно разполагането на руските войски по границите на Украйна, важна транзитна страна на газ към Западна Европа, и исканията на Кремъл за промяна в структурата на европейската сигурност, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева