Възможно ли е САЩ да прогонят Балтийските страни от НАТО?

Изключването на балтийските държави от НАТО може да се превърне в един от възможните сценарии за развитие на събитията след руско-американските преговори за гаранции за стратегическа стабилност в Европа. Такава прогноза в статия за The National Interest дава известният американски експерт по сигурността, бивш офицер от американската армия Дейвид Пайн.

Възможно ли е САЩ да прогонят Балтийските страни от НАТО?

Авторът припомня, че по-рано руските власти предложиха проект на договор за гаранции за сигурност, в който настояват за прекратяване на разширяването на НАТО на изток, а също и в алианса да не се включват държавите, които преди са били част от СССР.

Пайн счита тези условия за достатъчно оправдани. Той е уверен, че тяхното частично изпълнение ще предотврати нова световна война. И в името на тази цел всяка от страните може да направи сериозни отстъпки една на друга.

По-специално той допуска, че в името на сделката с Русия САЩ са в състояние да намалят броя на членовете на НАТО за сметка на Литва, Латвия и Естония – този вариант отговаря на изискванията на руската страна. Освен това, според него Вашингтон няма «жизненоважни интереси» в този регион. Освен това във военно отношение републиките, пише той, са много слаби и могат да служат само като трамплин за военни операции.

В същото време експертът отбелязва, че «последните военни игри показаха, че САЩ ще загубят от Русия», ако в балтийските страни се развие военен конфликт.

Авторът счита, че в замяна на изтеглянето на балтийските страни от НАТО руското ръководство трябва да даде писмени гаранции за тяхната сигурност и независимост. И също така да изтегли всички свои настъпателни сили, включително балистичните ракети с малък обсег, от Калининград.

Пайн обаче напълно признава, че Съединените щати може да не направят отстъпки на Русия и тогава всичко ще си остане по местата си.

Между другото, по-рано този експерт вече изрази мнението, че американските политици са направили стратегическа грешка, разширявайки НАТО в Източна Европа в края на 90-те и след това в бившите съветски републики.

Според него Източна Европа не е обект от жизноважен интерес за САЩ.

Ето защо Америка трябва внимателно да оцени съотношението разходи/ползи, за да реши дали рисковете от потенциално катастрофална война с Русия надвишават ползите от изпълнението на задълженията си за сигурност към източноевропейските страни.

Петя Паликрушева