Велизар Енчев: «Вече допуснахме генерална грешка през 2017 година, когато дадохме съгласието си за членството на Македония в НАТО»

«Визитата на премиера Кирил Петков в РСМ точно в утрешния ден е неуместна. Преди пет дни от канцеларията на държавния глава на Македония Стево Пендаровски, че планира да проведе среща със сепаратистката организация ОМО «Илинден». Това е погазване на договора от 2017 година и на червена линия, поставена в рамковата позиция на нашето правителство от 2019 година… Само заради това посещението утре трябва да бъде отложено«.

Велизар Енчев: "Вече допуснахме генерална грешка през 2017 година, когато дадохме съгласието си за членството на Македония в НАТО"

Това каза пред БНР международният анализатор Велизар Енчев.

По думите му главният проблем в българо-македонските отношения е престроената ни история и македонизираното българско културно-историческо наследство.

«Да не си въобразяваме, че с пет работни групи ще преодолеем главния проблем. Главният проблем е историята. Натискът от САЩ и Европа е друга тема, но това не е нищо ново от последните 70 години. Вече допуснахме генерална грешка през 2017 година, когато дадохме съгласието си за членството на Македония в НАТО«. 

В предаването «12+3» Енчев допълни:

«Политическият оптимизъм на Кирил Петков граничи с наивизма. Трябва да си много наивен, изобщо да не познаваш историята, за да смяташ, че за 6 месеца можеш да разрешиш проблеми, нерешени през последните 100 години«.