В Русия стартираха изпитанията на многоцелевия хеликоптер Ми-171АЗ


В края на миналата година започнаха изпитанията на многоцелевия хеликоптер Ми-171АЗ. По някаква причина това събитие се „загуби“ сред другите новини. Ако обаче вземем предвид възможностите и перспективите на новата машина, става ясно, че тя е била напразно „лишена“ от внимание.

В Русия стартираха изпитанията на многоцелевия хеликоптер Ми-171АЗ

В началото на 21-ви век Русия започна интензивно развитие на североизточните шелфове. Русия се научи как да изгражда платформи за добив на петрол, но комуникацията с тях изискваше надеждни и модерни технологии.

Така че многоцелевият Ми-171АЗ трябваше да поеме тази задача, тъй като корабите не винаги могат да стигнат до платформите поради ледените условия, а самолетите-амфибии не могат да преминават през високи вълни.

Като цяло повече от една трета от полетите извън бреговата линия се извършват от транспортни и санитарно-спасителни хеликоптери. От своя страна Ми-171АЗ трябваше да съчетае двата вида винтокрили машини, превръщайки се в своеобразен „универсал“.

Имаше основателна причина за създаването на подобна машина. Факт е, че действащите руски хеликоптери не отговарят на изискванията на Международната асоциация на производителите на нефт и газ. Следователно те могат да работят само на вътрешния пазар без никаква надежда за износ.

Многобройните чуждестранни партньори на Русия в нефтената и газовата индустрия настояваха за придобиването от Русия на чуждестранни хеликоптери, които отговарят на горните изисквания.

Сега руският Ми-171АЗ ще може да се конкурира с чуждестранните машини. Хеликоптерът е дълбоко модернизирана версия на Ми-8(17). Машината получи нова електроника, която гарантира висш пилотаж при трудни метеорологични условия, включително автопилот, както и редица подобрения, които гарантират безопасната работа в Арктика.

Максималното излетно тегло на Ми-171АЗ е 13 тона, а обхватът на полета достига 1000 км. В същото време вертолетът може да превозва до 24 пътници, което е с 5 души повече от чуждестранните му колеги. В същото време руският хеликоптер струва по-малко, а часът за полет е с повече от 20% по-евтин от чуждестранните образци.

Петя Паликрушева