SZ: Заради раздора с ЕС до 2025 г. Швейцария рискува да остане без електричество

Към края на зимата Европа започва да страда от недостиг на електроенергия, пише Süddeutsche Zeitung. Най-тежко е положението в Швейцария — поради напрегнатите отношения с Брюксел Берн няма пълен достъп до зараждащия се единен пазар на електроенергия в ЕС. При най-лошия сценарий още през март 2025 г. цялата страна рискува да остане без ток за почти два дни.

SZ: Заради раздора с ЕС до 2025 г. Швейцария рискува да остане без електричество

По отношение на въглеродните емисии, енергийният микс на Швейцария е наистина впечатляващ: благодарение на планинския си терен, повече от 58% от електроенергията в страната идва от водноелектрическа енергия. Вторият източник е ядрената енергия с почти 33%. По-малко от 10% се пада на изкопаемите горива, вятърната и слънчевата енергия, пише Süddeutsche Zeitung.

Подобно на съседните страни, Швейцария е решена да се оттегли от ядрената енергия и изкопаемите горива. Не е ясно обаче как ще успее да запълни празнината. За разлика от съседите си, Швейцария има допълнителен проблем — неуредени и в момента доста хладни отношения с ЕС, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева