«След като Омикрон стане доминиращ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен»

«Като цяло ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква бавно влошаване, защото Делта отслабва, а Омикрон не е станал все още доминантен». Това заяви проф. Николай Витанов в студиото на Нова телевизия.

"След като Омикрон стане доминиращ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен"
Модел на коронавируса, причиняващ Covid-19, и на протеина (на преден план), образуващ „шиповете“ на повърхността му, който осъществява инвазията -позволява на вируса да навлезе и зарази човешките клетки. На модела се вижда, че повърхността на вируса (синя) е покрита с „шипкови“ протеини (червени).Снимка: ЕПА/БГНЕС

По изчисленията му базовото репродуктивно число днес е 1,11 — т.е. 100 души с COVID-19 заразяват 111. Заразата увеличава обхвата си, но числото е под 1,3. В областите, където заболеваемостта е висока, легла все още има. А там, където е по-ниска — свободните легла намаляват», каза още той.

Най-критично е положението в Силистра, Велико Търново, Русе, Габрово — над 70% са заетите легла. Ситуацията в тези области зависят от цялостната инфраструктура, включително и това, че няма университетска болница и университет — медицинската инфраструктура не е развита.

По думите му в следващите седмици предстои Омикрон да стане доминиращ. Първото нещо, което той ще предизвика е достигане на 10 — 15 000 случая на ден, но има време това да се случи. Не се очакват резки пикове нагоре, защото пожарът не гори равномерно. Дори и да има такива, те няма да продължат повече от 2-3 дни, посочи той.

Витанов потвърди, че направената от него прогноза през ноември е актуална и към момента.

«След като Омикрон стане доминиращ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен, а очакванията са през втората половина на февруари да сме преминали максимума и ще вървим надолу.