Sabah: Кой управлява САЩ, разкрити са три неочаквани фигури

Sabah: «Дълбоката Америка» се управлява от оръжейни компании, командири на Пентагона и финансови кръгове

Независимо от различните президенти, които идват и си отиват, «голямата стратегия» все още се определя от олигархичната бюрокрация на «дълбоката Америка», пише изданието. Авторът на статията назовава три имена от т. нар. „неприкосновен кадрови фонд“. Те, според него, вземат решенията в САЩ.

Превод от Sabah (Турция): 

Sabah: Кой управлява САЩ, разкрити са три неочаквани фигури

Глобалното империалистическо статукво преживява трудни времена. След тежките поражения в Ирак и Афганистан американската администрация твърди, че слага край на „войната срещу тероризма“, „напуска Близкия изток“ и нейната „нова цел е азиатско-тихоокеанска стратегия, основана на обкръжаването на Русия и Китай“. Но това не звучи убедително, тъй като всички тези твърдения не са нищо повече от риторична акробатика, а геополитическите реалности показват различна картина.

В този контекст изявленията на САЩ относно новия курс и новата политика не са изключение и не вдъхват доверие.

В крайна сметка Америка е същата стара империалистическа Америка, която познаваме.

Въпреки че възможностите й са намаляли, амбициите и целите й не са изчезнали. Въпреки „президентите“, които идват и си отиват, „голямата стратегия“ все още се ръководи от олигархичната бюрокрация на „дълбоката Америка“ — оръжейните компании, военачалниците от Пентагона и финансови кръгове.

Фактически едни и същи кадри, които измислиха инвазиите в Ирак и Афганистан, със старите им повърхностни сценарии, този път се появяват пред нас в контекста на украинската криза, тайванския проблем, проблема с Източен Туркестан и заиграването с Гърция.

От дните на Джордж У. Буш, който нахлу в Афганистан и Ирак под прикритието на атаките от 11 септември, те продължават да следват една и съща стратегия с едни и същи кадри, въпреки различните президенти.

В тази статия ще назовем три имена от недосегаемия фонд на „дълбоките САЩ“…

Първото име е Виктория Нюланд, която е държавен заместник-секретар на САЩ от 2013 година.

От 2000 до 2003 г. Нюланд беше посланик на САЩ в НАТО, а от 2003 до 2005 г. беше съветник по националната сигурност на заместника на Буш-младши Дик Чейни, който беше един от архитектите на инвазията в Ирак.

Тук следва да се спомене и един от неоконстратезите Робърт Каган, който е съпруг на Нюланд. Каган, който сега изглежда като либерален ястреб, беше главният организатор на лъжите, използвани от САЩ като претекст за нахлуването в Ирак, в списанието Weekly Standard, смятан за крепост на неоконсерваторите (неоконите).

В своите нашумели статии в картелните медии Каган споменаваше иракските оръжия за масово унищожение и транслираше лъжата, че Саддам Хюсеин е създал лагер в Ирак за терористите от 11 септември, за да се научат да управляват Боинг 707, и че един от терористите, Мохамед Ата месец-два преди терористичната атака, се е срещнал с представители на иракското разузнаване.

Въпреки всички тези грешки и лъжи, при Барак Обама, който дойде след Буш, Каган и Нюланд се изкачиха в кариерата. 60-годишната Нуланд, която говори руски и френски, беше назначена за заместник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси през 2013 г. и продължава да изпълнява тази роля. Сега тя е известна като кралицата на американската евразийска политика, взела на прицел Русия, Китай и Турция.

Нюланд, известна с антируските си настроения, заедно с Джефри Рос Пайет, който сега е посланик на САЩ в Гърция, организира украинската криза. През 2014 г. стана известно, че Нюланд в телефонен разговор с Пайет, който тогава беше посланик на САЩ в Киев, нецензурно се изрази:

„Нека този ЕС да върви на …си“

Тези фигури запазиха местата си при Доналд Тръмп. С идването на Джо Байдън дълбоките им позиции останаха непроменени. Прави впечатление, че Пайет, който потопи Украйна в хаос, беше назначен за посланик в Атина преди опита за преврат и окупация на Турция на 15 юли 2016 г.

На 19 май 2016 г. Пайет беше утвърден на поста ден преди опита за преврат в Турция.

Пайет, който разцепи Украйна и я въвлече в криза, сега стои пред нас като рицар номер едно в проектите за обкръжаване на Турция, които САЩ реализират чрез Гърция.

Посланик Пайет наскоро благослови споразуменията за отбрана и брегова охрана между САЩ и Гърция като „новата архитектура за сигурност на САЩ за 21-ви век“.

Въпреки това политиката на САЩ в Източното Средиземноморие и Азиатско-Тихоокеанския регион, ръководена от тези кадри и несъответстваща с реалността, която е взела на прицел Турция, Русия, Китай и Иран, ще завърши с поражение, както и стратегията им за война срещу тероризма.

Източник: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2021/12/30/derin-abdnin-sig-kadrolari

Петя Паликрушева, превод и редакция за Nedws Front