Радев и Йотова ще положат клетва за втория си мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще положат клетва за втория си мандат пред Народното събрание на тържествена церемония от 10.00 часа на 19 януари, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев и Йотова ще положат клетва за втория си мандат
В рамките на церемонията ще бъде прочетено решението, с което Централната избирателна комисия обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на България. След това двамата ще положат клетва пред Народното събрание да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Президентът Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание. Церемонията ще се предава пряко по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

След церемонията в Народното събрание, в 11.00 часа, Негово Светейшество патриарх Неофит ще посрещне в патриаршеската катедрала «Св. Александър Невски» президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и ще отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност.
Патриархът ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава, съобщи БТА.