Лавров: Търпението на Русия се изчерпа (и видео)


По време на преговорите между Русия и НАТО западният блок не взе насериозно опасенията на Москва за собствената й сигурност и отказа да гарантира неразширяването на военните си структури на територията на бившите съветски републики.

В тази връзка главата на руското външно министерство Сергей Лавров подчерта решимостта на Руската федерация да защитава интересите на своята сигурност.

«Търпението ни се изчерпа. Много сме търпеливи, знаете, че впрягаме дълго време. Запрягахме много дълго време, сега е време да тръгнем», заяви министърът по време на пресконференция.

В същото време Лавров обяви симетричната реакция на Москва на действията на НАТО. Кремъл вижда засилване на активността на структурите на НАТО в близост до руските граници. Военен персонал на алианса се прехвърля на територията на Полша и балтийските страни, има натрупване на военна техника. Русия трябва да осъзнае целта, с която западният блокт тръгва към влошаване на ситуацията.

От своя страна Русия има правото да предприеме адекватни действия за защита на собствените си граници. По този начин при разполагането на бойни части в западните райони на Руската федерация тя отчита заплахите от НАТО и действа в съответствие с тяхното ниво.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обърна внимание на факта, че разполагането и преместването на армейски части на руска територия е изключителен прерогатив на Москва и Кремъл не е длъжен да се консултира с никого по този въпрос.

Петя Паликрушева