Държавният департамент на САЩ отпуска средства за борба с «изтичането на мозъци» от Сърбия

Държавният департамент на САЩ планира да отпусне средства — около 160 хиляди долара — за специална програма в Сърбия, която по-специално включва борба с «изтичането на мозъци». Това съобщи RT.

Държавният департамент на САЩ отпуска средства за борба с "изтичането на мозъци" от Сърбия

Програмата също така включва популяризиране на английския език в Сърбия – това помага за „развитието на критичното мислене и медийната грамотност“.

Потенциалните изпълнители ще трябва да представят проекти, в които езиковото обучение ще реши проблемите с изтичането на мозъци и разпространението на дезинформация в балканската република.

В инициативата се отбелязва, че предложената програма може да допринесе за развитието на сътрудничеството между сърби и американци и гражданите на страните от ЕС.

По-рано адмирал Робърт Бърк, командващ военноморските сили на САЩ в Европа и Африка, заяви, че „НАТО разглежда Сърбия като ценен, уважаван и важен партньор“ и че „НАТО предоставя допълнителна подкрепа на Сърбия в областите на държавната дипломация, политическия диалог и военните реформи».

През октомври Сърбия окончателно отказа да се присъедини към НАТО. Както отбеляза сръбският вътрешен министър Александър Вулин, страната при настоящото ръководство стриктно ще спазва военен неутралитет и няма да подкрепя санкциите срещу Русия.

Петя Паликрушева