Der Spiegel: В хранилищата на Бундесвера преброиха няколко хиляди негодни ракети

Няколко хиляди ракети, съхранявани в различни хранилища на Бундесвера, се оказаха негодни, пише Der Spiegel, позовавайки се на доклад на германското министерство на отбраната. Отбелязва се, че на много ракети е открит мухъл, ръжда или течове на нитроглицерин: сега всички те ще бъдат подложени на утилизация.

Der Spiegel: В хранилищата на Бундесвера преброиха няколко хиляди негодни ракети

В хранилищата на германската армия има голям брой стари ракети и експлозиви, които могат да бъдат опасни поради възрастта си, съобщава Der Spiegel, позовавайки се на съответния доклад на германското министерство на отбраната за ноември 2021 г.

По-специално става дума за 2500 ракети, съхранявани в хранилище за боеприпаси в град Вермутхаузен. В доклада се отбелязва, че ракетите започват да ръждясват и да мухлясват, което може да причини наранявания на персонала, както и щети на склада за боеприпаси. В същото време в доклада се подчертава също, че процесът на утилизация на старите ракети очевидно буксува.

Повече от 4000 ракети от клас DM59 имат подобни проблеми, пише Der Spiegel: открито е изтичане на нитроглицерин. Използването на тези ракети сега е изключено: в доклада се посочва, че след приключване на техническия преглед всички тези ракети подлежат на незабавна утилизация.

Източник: https://www.spiegel.de/politik/deutschland/bundeswehr-weitere-raketen-sondern-hochexplosiven-stoff-ab-a-f308334f-0283-4ea6-80cf-b69b73ed3efb

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front