Австралийският медицински регулатор призна руската ваксина «Спутник V»

Австралийският регулатор препоръча на правителството на страната да признае ваксинациите, направени с руския препарат Спутник V, сред гражданите на други държави, пристигащи в страната. Това се съобщава на уебсайта на Управлението за терапевтични стоки на Австралия (TGA).

Австралийският медицински регулатор призна руската ваксина "Спутник V"

„Днес TGA определи, че ваксинацията срещу COVID-19 с двукомпонентния препарат на института „Гамалея“ (Спутник V, Руската федерация) ще бъде „призната“ за потвърждаване статуса на ваксинация на пристигащите пътници“, се казва в изявление на регулатора.

Според TGA две дози от ваксината Спутник V показват средна ефикасност от най-малко 89% срещу инфекцията на коронавирус и 98-100% защита срещу тежко протичане на COVID-19 и смърт от усложнения, причинени от заболяването.

Отбелязва се, че признаването на руската ваксина ще увеличи способността на Австралия да приема чуждестранни студенти и квалифицирани трудови мигранти, а чужденците, които са получили две дози от руската ваксина Спутник V, вече ще се считат за напълно ваксинирани и ще им бъде разрешено да влизат в Австралия.

По-рано се съобщи, че Руският фонд за преки инвестиции е предоставил на Световната здравна организация цялата необходима информация за ваксината Спутник V.

Петя Паликрушева