Василий Зайцев — легендарният снайперист на Сталинград (и видео)

Съветският снайперист, който уби 242 вражески войници

Василий Зайцев - легендарният снайперист на Сталинград (и видео)

Видеото разказва за легендарния снайперист Василий Зайцев, един от защитниците на Сталинград, който сам уби 242 нацисти. Освен вълнуващи „снайперски дуели“, интерес предизвиква съдбата на Зайцев. За малко да загуби зрението си, но с усилията на професор Филатов се връща на служба и след войната става директор на фабрика.

Василий Зайцев — снайперист от 62-ра армия на Сталинградския фронт, Герой на Съветския съюз. По време на Сталинградската битка от 10 октомври до 17 декември 1942 г. той унищожава 242 войници и офицери от германската армия и техните съюзници.

През цялата война В. Г. Зайцев служи в армията, ръководи училището за снайперисти, командва минометен взвод, след това е командир на рота. Поразява смъртоносно със снайперистката си винтовка 242 вражески войници и офицери. Участва в освобождението на Донбас, в битката за Днепър, воюва близо до Одеса и на Днестър.

Василий Зайцев - легендарният снайперист на Сталинград (и видео)

През военните години Зайцев написва два учебника за снайперисти, а също така разработва все още използваната техника за лов на снайперисти „шесторки“ — когато една и съща бойна зона е блокирана от огън от три двойки снайперисти (стрелци и наблюдатели).

След войната Василий Зайцев оглавява машиностроителния завод в Киев.

Василий Зайцев е прототип на главния герой в американския игрален филм «Враг пред портата» с участието на Джъд Лоу.

Винтовката на Василий Зайцев се съхранява в Музея на отбраната на Сталинград.

Петя Паликрушева

Василий Зайцев - легендарният снайперист на Сталинград (и видео)