Traffic News (Япония): Съветският шедьовър Ми-8 с нов живот в Русия (и видео)


Японски СМИ: Руснаците пуснаха нова версия на хеликоптера-шедьовър Ми-8 
Японските медии съобщават за пускането от корпорация Ростех на нова дълбоко модернизирана версия на хеликоптера Ми-8 под името Ми-171А3. Според японските експерти това е принципно нова машина с големи перспективи за използване. Японските читатели наричат ​​Ми-8 „шедьовър“ и се възхищават на неговата надеждност и дълголетие.
Превод от Traffic News (Япония):

Traffic News (Япония): Съветският шедьовър Ми-8 с нов живот в Русия (и видео)
Руската държавна компания Ростех обяви на 31 декември 2021 г., че новият хеликоптер

Ми-171А3, разработен от нейното дъщерно дружество «Руски хеликоптери», е завършил успешно първия си полет.
Ми-171А3 е най-новият модел на хеликоптера-шедьовър от серията Ми-8 (натовска военна класификация — Hip-B), показан за първи път на авиошоуто МАКС-2021 в Москва, столицата на Русия, миналата година.

Ми-8 е среден хеликоптер с общо предназначение, произведен в бившия Съветски съюз и вдигнал се във въздуха на 7 юли 1961 г. От 1975 г. се произвежда дълбоко модифицираната версия на Ми-8М. На хеликоптера бяха инсталирани по-мощни двигатели, различна основна скоростна кутия и опашен ротор, корпусът беше подсилен, което значително увеличи експлоатационните му характеристики.
Експортната версия на Ми-8М под името Ми-17 влезе в производство през 1981 г. Ми-17 и неговите варианти се използват в около 20 страни по света.

По данни на Ростех, първият полет на Ми-171А3 е продължил 15 минути, през които той се е движил в различни посоки с различна скорост, а също така е извършил вертикално излитане и кацане. Съобщава се, че хеликоптерът, използван за първия полет, е модел, предназначен за транспортиране на персонал и товари в крайбрежни платформи и на морски шелфове.
Руската газова корпорация Газпром вече взе решение за закупуването на хеликоптер, а доставката на първия сериен Ми-171А3 е насрочена за 2022 г.

Хеликоптерът Ми-171А3 има максимално полетно тегло около 13 000 кг, максимален капацитет от 24 човека и обхват на полета до 1000 км. Въпреки че размерът на хеликоптера и максималното тегло при излитане са почти същите като на предишния Ми-171А2, новият модел значително подобрява безопасността при полети в открито море, а освен това системата за управление на полета и навигационната система му позволяват да лети постоянно при бурно време. Ми-171А3 е оборудван с най-новото надеждно остъкляване на пилотската кабина.
Източник: https://trafficnews.jp/post/114206
Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front