Британски генерал: Ако поиска, Путин може да ни унищожи само с няколко кабела

Първият човек на британската армия предупреждава за възможни саботажи с далечни последствия

Британски генерал: Ако поиска, Путин може да ни унищожи само с няколко кабела

Дълбоко под повърхността на морето лежи глобална мрежа от интернет кабели, през които преминават 97% от интернет комуникациите. В цифровата ера тези кабели, обвити в стомана и пластмаса, са жизненоважни за функционирането на човечеството. Ако бъдат повредени или унищожени, всичко ще спре, от компютрите и мобилните телефони, до селското стопанство и здравните системи, до военната логистика и финансовите транзакции. Експертите твърдят, че този мрачен сценарий стои рамо до рамо с ядрената война, когато става въпрос за екзистенциалната заплаха за нашия начин на живот. И сега новоназначеният командир на британските въоръжени сили адмирал сър Тони Радакин казва, че Русия е най-вероятният кандидат да извърши това.

В интервю за островните медии Радакин казва, че има «феноменален ръст» в дейността на руските подводници през последните 20 години.

„Русия увеличи капацитета си да застраши тези подводни кабели и потенциално да ги използва“, казва той, предупреждавайки, че подобен акт ще се счита за „потенциално“ обявяване на война.

От друга страна, пише Daily Mail, производителите на кабели правят всичко, за да затруднят работата на саботьорите. Кабелите са проектирани да издържат на екстремни условия, добре са защитени и изолирани и не могат лесно да се режат. Руснаците обаче имат хидравлични ножове на своите подводници, които могат безпроблемно да режат тези кабели.

Основната потенциална заплаха е корабът „Амбър“.

Руският флот го описва като «изследователски», но западните медии посочват, че това е кораб, превозващ две мини подводници, които могат да изследват райони на дълбочина от почти четири мили.

Корабът е спуснат на вода през 2015 г. и веднага предизвиква безпокойство в разузнавателните кръгове, когато е забелязан край бреговете на Съединените щати по време на пътуването си до Куба, където подводните кабели излизат на брега близо до залива Гуантанамо.

В плитки води корабът може умишлено да пусне котва и да я издърпа по морското дъно, като по този начин скъса кабелите. Подобна атака може да бъде маскирана като злополука.

Миналия август „Амбър“ е забелязан край ирландското крайбрежие, където има четири кабела, свързващи страната със САЩ и осем с Великобритания. Експертите се опасяват, че „Амбър“ притежава технология, благодарение на която руснаците могат да подслушват 436 кабела в света. Основният сред тях е азиатско-американският коридор, дълъг 20 000 километра.

„Освен ядрена или биологична война, трудно е да си представим друга заплаха, която би могла да се нарече екзистенциална освен катастрофалния провал на подводните кабелни мрежи, който би бил резултат от враждебни действия“, се казва в доклада за полицейските служби за 2017 г., написан от настоящия министър на финансите Риши Сунак.

„Финансови преводи на стойност милиарди долари преминават през тези кабели всеки ден и всяко прекъсване в работата им би блокирало международните телекомуникационни системи и интернет, а последиците за финансите, армията, здравеопазването, търговията и селското стопанство биха били неизмерими“, предупреждава Сунак в доклада си и препоръча подводните кабели да бъдат определени като критична национална инфраструктура и да се определят като защитни зони.

Историята с подводните кабели се появи няколко дни след като таблоидите съобщиха, че кораб на Кралския флот е ударил руска подводница в Северния Атлантик.

Румяна Генадиева, Труд