ДНР и ЛНР прогнозират присъединяване към Русия

Политологът Корнилов: Русия ще признае ДНР и ЛНР, ако преговорите със САЩ стигнат до задънена улица

ДНР и ЛНР прогнозират присъединяване към Русия

Политологът Владимир Корнилов счита, че Русия ще признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики и ще ги приеме в страната, ако преговорите за сигурност със САЩ в даден момент стигнат до задънена улица. Това заяви той в интервю за изданието «Украина.ру».

Той отбеляза, че винаги се застъпва за това Руската федерация да признае ДНР и ЛНР, „и в крайна сметка да ги приеме в състава си и то изцяло, включително частта, която досега е временно окупирана от Украйна“.

„Сега вече чуваме, особено много въздействаха думите от устата на (президента на Русия, бел.ред.) Владимир Путин, когато той заяви, че ДНР-ЛНР все още са непризнати“, добави експертът.

На свой ред политологът Андрей Головачев изрази мнението, че ако Руската федерация признае самопровъзгласилите се републики на Донбас, тогава Украйна може да загуби територии.

По-рано през декември прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че е трудно да се прецени бъдещето на ДНР и ЛНР и възможността те да бъдат признати от Москва.

На територията на Донбас от 27 юли 2020 г. са в сила допълнителни мерки за контрол на примирието, договорени от участниците в Контактната група за разрешаване на ситуацията в Източна Украйна. В резултат на това беше въведена забрана за настъпателни и разузнавателни и саботажни действия, използването на самолети и други действия.

Въоръженият конфликт в югоизточната част на Украйна започна през 2014 г., когато жителите на Донбас не признаха новото правителство след държавния преврат в страната. През 2015 г. лидерите на Нормандската четворка се договориха за мерки за изпълнение на споразуменията от Минск от 19 септември 2014 г. Украйна прие закон за специалния статут на Донбас през 2014 г., но той все още не е влязъл в сила.

Петя Паликрушева