В Лондон коментираха съобщенията за британски подводници, намиращи се в района на гибелта на «Курск»

Британското министерство на отбраната заяви, че техни подводници не са били в района на гибелта на «Курск».

В Лондон коментираха съобщенията за британски подводници, намиращи се в района на гибелта на "Курск"

Секретариатът на командването на британския флот коментира пред РИА Новости присъствието на британски подводници в района на гибелта на руската подводница «Курск» в Баренцово море на 12 август 2000 г.

От ведомството отговориха на съответното питане, че „Министерството на отбраната не разполага със записи, удовлетворяващи част от искането“ на информационната агенция, свързана с информация, че „някаква ядрена подводница на Кралския флот на Великобритания е била в Баренцово море на 12 август , 2000 г.»

На агенцията обаче бяха предоставени данни от архива с официални протоколи от заседанието на британския парламент от 14 ноември 2000 г.

Тогава министърът по въпросите на Европа Кийт Ваз, коментирайки въпроса на депутат за участието на британски подводници в инцидента с «Курск», е заявил, че Джеф Хун, който тогава е министър на отбраната на Великобритания, е подчертал, че в зоната на катастрофата на подводницата не е имало британски подводници.

По-рано командващият Северния флот на Русия Вячеслав Попов по време на гибелта на «Курск» заяви, че руската подводница е потънала в резултат на сблъсък с подводница на НАТО, една от които може да са американските атомни подводници «Мемфис» и «Толедо» или британската «Splendid».

Според Попов руската противоподводна авиация е открила чуждeстранна подводница, която се е сблъскала с «Курск» край бреговете на Норвегия.

Капитанът първи ранг от запаса, флотският историк Николай Черкашин, коментирайки тази версия, посочи, че е малко вероятно торпедото, разположено в първото отделение на «Курск», да е избухнало спонтанно. Той счита, че е имало умишлено или неволно въздействие върху подводницата, вероятно от британска подводница.

Подводницата «Курск» потъна на 12 август 2000 г. в Баренцово море, при което загинаха всички 118 членове на екипажа. Според официалната версия трагедията е станала заради експлозия на торпедо на борда, последвана от детонация на боеприпаси.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments