С какво е застрашена Русия от присъединяването на Финландия към НАТО

След като взе решението да закупи голяма партида американски изтребители от пето поколение F-35A, Хелзинки внезапно, но съвсем очаквано, започна да говори за възможността за присъединяване към блока на НАТО. Какви са заплахите за Русия и северната столица на руската страна Санкт Петербург от присъединяването на съседна Финландия към Северноатлантическия алианс?

С какво е застрашена Русия от присъединяването на Финландия към НАТО

Финландският премиер наскоро заяви следното по въпроса:

«Запазваме възможността да кандидатстваме за членство в НАТО. Трябва да ценим тази свобода на избор. … Показваме, че се учим от миналото. Запазваме място за маневриране».

Възможността за присъединяване към НАТО беше потвърдена и от президента на Финландия. Всичко това е много лош сигнал.

Въпреки факта, че по-голямата част от населението на страната все още се противопоставя на присъединяването към алианса, елитът на Финландия изглежда е «узрял» за това антинародно дело.

Промяната в геополитическия статус на северната съседка на Русия, която преди това предпочиташе да си остане неутрална и да се възползва от взаимноизгодното сътрудничество с Москва, представлява цяла поредица от допълнителни заплахи за Русия.

Факт е, че Финландия може да създаде много проблеми «тук и сега», дори без разполагането на военна инфраструктура на НАТО и военни контингенти на нейна територия. Нека видим с какво Хелзинки разполага днес, какво може да получи в близко бъдеще и как тези сили могат да бъдат използвани срещу Русия.

Първо, Финландия има собствен флот, който има забележителен състав. Включва 6 минни заградители, 13 миночистача, 8 ракетни катера, изпълняващи ролята на патрулни кораби, 2 десантни кораба и 12 спомагателни кораба. С други думи, Хелзинки разчита не на челен сблъсък с противника в Балтийско море, а на тактиката за поставяне на минни полета, които финландците могат бързо да премахнат бързо, ако е необходимо. Техният флот скоро ще бъде подсилен с 4 нови корвети от клас «Похянмаа».

Какво означава това на практика?

Ако погледнете картата, можете да видите, че изходът от Санкт Петербург през Финския залив към Балтийско море е затворен от едната страна от Естония, от другата – от Финландия. Вече засегнахме темата за възможността за блокиране на пътя на корабиje на Балтийския флот на Руската федерация с естонски минни полета. Ако и Хелзинки се присъедини към тази игра, нещата ще тръгнат много зле за Москва. Бившата столица, вторият по значимост град в Русия, ще бъде заключен, а морският път до Калининград ще бъде прекъснат.

Второ, рисковете по отношение на Санкт Петербург и Калининградска област рязко ще се увеличат, когато Финландия получи поръчаните от САЩ изтребители от пето поколение F-35A. 64-те стелт самолети ще представляват много сериозна заплаха както за северната столица на Русия, така и за руския ексклав, за нейната система за противовъздушна отбрана и за базирания там Балтийски флот. Финландия поръча партида от 120 ракети въздух-земя AGM-158 JASSM, предназначени за поразяване на критични, защитени стационарни и преместваеми цели. Между другото, изтребителите F-35A могат да бъдат използвани като носители на ядрени оръжия.

Любопитно е, срещу кого Хелзинки ще използва цялата тази изключително скъпа техника?

Като цяло финландците наистина не крият, че са против Русия.

Заплахата от американски самолети и крилати ракети за цялата северозападна част на Русия ще бъде абсолютно реална.

Хипотетичен ядрен въздушен удар от Финландия върху такъв мегаполис като Санкт Петербург би бил колосална трагедия и непоправима загуба за руския народ.

Трето, финландската армия също не трябва да се пренебрегва. Въоръжените сили на северната съседка на Русия са сравнително малки, но са в много добро състояние и отговарят на всички стандарти на НАТО.

За младите финландци службата в армията се счита за чест и е желана, тъй като им позволява да изградят по-добра кариера в бъдеще. Всяка година над 30 хиляди новобранци влизат в армията, а други 35 хиляди резервисти преминават професионална преквалификация.

Финландската армия акцентира върху териториална отбрана, но от историята на Великата отечествена война си спомняме как беше използвана за блокадата на Ленинград.

Присъствието на добре обучена, мотивирана чужда армия край Санкт Петербург ще представлява източник на постоянно напрежение за Министерството на отбраната на Руската федерация. А говорим само за ВМС, ВВС и въоръжените сили на самата Финландия, без да се замисляме как САЩ и НАТО могат да ги укрепят.

Следователно влизането на Финландия в Северноатлантическия алианс е крайно нежелателно за Русия и това събитие трябва да се избегне с всички възможни средства.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments