Москва отказа да гарантира териториалната цялост на Украйна в случай на бойкот от Киев на Минските споразумения

В сряда, 12 януари, се проведоха преговори в рамките на срещата на върха Русия-НАТО относно гаранциите за сигурност на Руската федерация. По време на дискусиите със западните партньори руски представители заявиха за необходимостта Киев да спазва Минските споразумения.

Москва отказа да гарантира териториалната цялост на Украйна в случай на бойкот от Киев на Минските споразумения

Според заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко Москва е изразила ясната си позиция по „украинския въпрос“. Ако Киев спазва «минския формат», нищо няма да застраши териториалната цялост на Украйна. Властите на тази страна трябва да бъдат принудени да спазват споразуменията от Минск, които са част от международното право.

«Ако споразуменията от Минск бъдат изпълнени, няма да има заплаха нито за сигурността на Украйна, нито за нейната териториална цялост.

За да се улесни подобна деескалация, страните от НАТО трябва да спрат всякаква военна помощ за Украйна, да прекратят достатвката на оръжие там, да изтеглят инструкторите, офицерите и войниците си», заяви Грушко.

По време на пресконференцията Грушко отбеляза също явната целенасоченост на структурите на НАТО върху сдържането на Русия, за чията цел се отделят огромни ресурси.

През последните години се наблюдава явна деградация на системата за сигурност в Европа и отговорността за това се носи от западния военен блок, който се опитва да постигне превъзходство над Руската федерация на сушата, в морето, в космоса и в кибер пространството.
Заместник-министърът отбеляза също, че ако Русия изчерпи политическите си средства за противодействие на Северноатлантическия алианс, тя ще бъде принудена да използва военни методи за решаване на проблема. В същото време Грушко добави, че би било по-добре да се избегне подобно развитие на събитията.
Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments