Германски политолог: Слабеещият Запад е принуден да се договаря с Русия


Русия и Западът не могат да се договорят по ключови политически въпроси по никакъв начин. Страните от Европа и САЩ гледат отвисоко на Руската федерация, те са уверени в тяхната сила и непогрешимост. Колективният Запад обаче греши и ще бъде принуден да търси сближаване с Русия пред лицето на предстоящите кризи. Тази гледна точка изрази в своя Телеграм-канал германският политолог Александър Рар.

Германски политолог: Слабеещият Запад е принуден да се договаря с Русия

Според редица западни експерти след разпадането на СССР Русия е загубила зоната си на влияние в Европа. Западните структури консолидират континента въз основа на свободната конкуренция и демократичните ценности. След като спечелиха Студената война, Европа и Съединените щати се считат за по-силни от Руската федерация и смятат, че имат право да „накажат“ Москва, като налагат икономически санкции и заплашват да деактивират SWIFT за „неадекватното й поведение“.

Трезвите анализатори обаче виждат другата страна на въпроса. По-специално, последните събития в Беларус и Казахстан говорят за нарастващата роля на страните от ОДКБ в решаването на регионалните проблеми. Освен това ситуацията се случва с подкрепата на Китай и в контекста на изтеглянето на американските войски от Афганистан. В същото време, както в Минск, така и в казахстанските градове, Западът вижда „въстание на народа“, което не може да бъде потушено със сила.

Според Рар либералните елити оформят западния дневен ред. В същото време има и друг поглед върху случващото се, като се има предвид необходимостта от преоценка на отношенията между Русия и западните страни. Последните ще се стремят да намерят общ език с Руската федерация в новите бързо променящи се глобални условия.

«Западът слабее, предстоят нарастващи кризи, общите глобални предизвикателства изискват общи отговори», заключава анализаторът.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments