Forbes: Руското «чудовище» БАТ-2 ще има решаващ принос за победата на Русия в Донбас

Огромните инженерни машини на Сухопътните войски на РФ ще помогнат за прокарването на пътя през Украйна за настъпващите части. За това пише военният експерт Дейвид Акс в статията си за американското издание на Forbes.

Forbes: Руското "чудовище" БАТ-2 ще има решаващ принос за победата на Русия в Донбас

Донбас ще бъде най-вероятното бойно поле, ако Москва реши да нахлуе в контролираните от Киев земи. Това е пресечена местност.

Борови гори, разрушени промишлени съоръжения и населени места, както и отдавна изоставените пътища затрудняват преминаването на превозните средства, счита авторът.

Но руската армия има БАТ-2 за целта. Чудовищната 40-тонна специална машина, която може да пробие пътека през почти всичко. БАТ-2 вече се появиха в и около контролирания от сепаратистите Донбас, се отбелязва в публикацията.

Задачата на сапьорите (инженерите) на руската армия за БАТ-2 и другите специални машини, от които руснаците имат огромен брой, е да разчистят пътищата на щурмовите войски. Те са необходими за инженерно разузнаване, запълване на дупки, траншеи, изграждане на обходни маршрути, подобряване на труднопроходими райони, изграждане или ремонт на мостове и разчистване на проходи през минни полета. Визуално БAT-2 може да изглежда остарял, но не е така. Това всъщност е танкът Т-64, от който е свален куполът и са добавени булдозерно острие, шипове изкормватели, двутонен кран и бойно отделение за осем души.

БAT-2 е много ефективна специална машина. Изглежда плашеща, но е леко бронирана и следователно уязвима за вражеските артилеристи. Тези инженерни машини помагат да се разчистят пътищата за танкове и бойните машини на пехотата, но също така разчитат на тяхната защита по време на работата си. В доктрината на руската армия инженерите, прикрепени към батальонна тактическа група, формират отряд за поддръжка на движението. Всеки Отряд има четири БAT-2 единици, които следват първата линия от танкове.

Няма съмнение, че БAT-2 ще бъде от решаващо значение за „всяка руска атака през Донбас“. БAT-2 беше видян в Донбас през 2015 г., а след това и през 2019 г., както се вижда от данните на ОССЕ. Сега потребителите на социалните мрежи редовно публикуват видеоклипове, показващи руско инженерно оборудване, което се насочва към украинската граница, обобщава авторът.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments